Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

  • Anasayfa
  • Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi
Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Diş gıcırdatma (bruksizm olarak da adlandırılır) genellikle stres veya kaygı ile ilişkilidir. Günlük hayata oldukça olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Diş Gıcırdatma Tedavisi konusunda sağlık kuruluşlarından yardım almak mümkündür. Bursa Osmangazi Dikkaldırım FK DENT Diş kliniği olarak diş gıcırdatma rahatsızlığı olan birçok hastamızın tedavisini yaparak güler yüzle uğurlamış olmaktan gurur duyuyoruz.

Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir

Diş gıcırdatma, stres ve kaygıdan kaynaklanabilse, genellikle uyku sırasında ortaya çıkar ve daha çok anormal bir ısırık veya eksik veya çarpık dişlerden kaynaklanır. Ayrıca uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğundan da kaynaklanabilir. Diş gıcırdatmasına neyin sebep olduğu her zaman net değildir. Genellikle şunlarla bağlantılıdır:

Stres ve kaygı diş gıcırdatmanın en yaygın nedenidir,

Horlama, obstrüktif uyku apnesi (OSA) ve uyku felci gibi uyku sorunları,

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) olarak bilinen bir tür antidepresan da dahil olmak üzere bazı ilaçları almak,

Sigara içmek, çok fazla alkol ve kafein içmek ve ecstasy ve kokain gibi ilaçlar almak,

Bursa'da diş gıcırdatma sikayeti ile kliniğimize gelen hasta sayısı azımsanmayacak derecededir. Özellikle sabah kalkıldığında etkileri olumsuz tesir eden diş gıcırdatma konusunda Bursa Osmangazi FK DENT Diş kliniği olarak tedavi seçeneklerimiz mevcuttur. Diş gıcırdatma, özellikle uyku sırasında çocuklarda ve gençlerde yaygındır. Genellikle yetişkinliğe ulaştıklarında ve yetişkin dişleri çıktığında durur.

diş gıcırdatma 2

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Bebekler ve Çocukların yaklaşık %15 ila %33'ü dişlerini gıcırdatmaktadır. Bebeklerde diş gıcırdatma durumu da sık görülmektedir. Bebeklerde uyanıkken diş gıcırdatma durumları da görülebilmektedir. Dişlerini gıcırdatan çocuklar bunu iki yoğun zamanda yapma eğilimindedirler. Süt dişleri çıktığında ve kalıcı dişleri çıktığında. Çoğu çocuk, bu iki diş seti tam olarak çıktıktan sonra diş gıcırdatma alışkanlığını kaybeder. Çoğu zaman, çocuklar dişlerini uyanık oldukları saatlerde değil, uyku sırasında gıcırdatırlar. Çocukların neden diş gıcırdattığını kimse tam olarak bilmiyor, ancak dikkat edilmesi gereken hususlar arasında dişlerin düzgün hizalanmaması veya üst ve alt dişler arasındaki düzensiz temas, hastalıklar ve diğer tıbbi durumlar (beslenme yetersizlikleri, kıl kurdu, alerjiler, endokrin bozuklukları gibi) ve kaygı ve stres gibi psikolojik faktörler sayılabilir.

Süt dişlerinin gıcırdaması nadiren sorunlara neden olur. Ancak diş gıcırdatma çene ağrısına, baş ağrısına, dişlerde aşınmaya neden olabilir. Çocuğunuzun dişleri aşınmış görünüyorsa veya çocuğunuz diş hassasiyeti veya ağrısından şikâyet ediyorsa Bursa Osmangazi Dikkaldırım FK DENT Diş Kliniği hekimlerimize başvurabilirsiniz.

Bir çocuğun dişlerini gıcırdatmayı bırakmasına yardımcı olacak özel ipuçları şunlardır:

Özellikle yatmadan hemen önce çocuğunuzun stresini azaltın.

Kasları gevşetmek için masaj ve germe egzersizlerini deneyin.

Çocuğunuzun diyetinin bol su içerdiğinden emin olun. Dehidrasyon diş gıcırdatma ile bağlantılı olabilir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Azaltılır

Bursa FK DENT Diş hekiminiz uyku sırasında dişlerinizi gıcırdatmaktan korumak için size bir ağız koruyucu takabilir. Uykuda diş gıcırdatma nasıl önlenir sorusu ile sık karşılaşmaktayız. Stres dişlerinizi gıcırdatmanıza neden oluyorsa, stresinizi azaltmak için doktorunuza veya diş hekiminize danışın. Stres danışmanlığına katılmak, bir egzersiz programına başlamak, bir fizyoterapiste görünmek veya kas gevşetici reçetesi almak önerilebilecek seçeneklerden bazılarıdır.

Gıcırdamaya bir uyku bozukluğu neden oluyorsa, onu tedavi etmek gıcırdatma alışkanlığını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.

Diş gıcırdatmayı durdurmanıza yardımcı olacak diğer ipuçları şunlardır:

*Kola, çikolata ve kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının veya azaltın.

*Alkolden kaçının. Diş gıcırdatma, alkol tüketiminden sonra yoğunlaşma eğilimindedir.

*Kurşun kalem, tükenmez kalem veya yiyecek olmayan herhangi bir şeyi çiğnemeyin. Sakız çiğnemekten kaçının çünkü bu, çene kaslarınızın diş sıkmaya daha fazla alışmasını sağlar ve dişlerinizi gıcırdatmaya daha yatkın olmanızı sağlar.

*Dişlerinizi sıkmamak veya gıcırdatmamak için kendinizi eğitin. Gün içinde gıcırdattığınızı veya gıcırdattığınızı fark ederseniz, dilinizin ucunu dişlerinizin arasına yerleştirin. Bu uygulama, çene kaslarınızı rahatlamak için eğitir.

*Geceleri kulak memenizin önünde yanağınıza sıcak bir bez koyarak çene kaslarınızı gevşetin.

*Her gece aynı saatte yatarak, yatmadan önce rahatlayarak ve yatak odanızın karanlık ve sessiz olduğundan emin olarak uykunuzu iyileştirmeye çalışın.

*Ağzınızı olabildiğince geniş açarak ve günde bir veya iki kez 10 kez tekrarlayarak çene kaslarını germe gibi çene egzersizlerini deneyin.

*Çene ağrınız veya şişmeniz varsa parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alın

*Çene ağrısını veya şişmeyi azaltmak için 20 ila 30 dakika boyunca bir havluya sarılmış bir buz torbası (veya dondurulmuş bezelye torbası) kullanın

*Ecstasy veya kokain gibi uyarıcılarkullanmayın.

Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir

Uyanıkken veya uykudayken diş gıcırdatma olabilir. Dişlerinizi gıcırdatmanın ve çenenizi sıkmanın yanı sıra diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:

Yüz, boyun ve omuz ağrısı,

Temporomandibular bozukluk (TMD) adı verilen bir duruma yol açabilen ağrılı bir çene,

Artan hassasiyete ve diş ve dolgu kaybına neden olabilecek aşınmış veya kırık dişler,

Baş ağrısı,

Kulak ağrısı,

Rahatsız uyku,

Aşağıdaki durumlarda bir dişçiye görünün:

Dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz ve dişinizde hasar veya hassasiyet varsa,

Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız ve çenenizde, yüzünüzde veya kulağınızda ağrı varsa,

Partneriniz uykunuzda dişlerinizi gıcırdattığınızı söylüyorsa,

Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatması konusunda endişeleniyorsanız.

Stres, kaygı, sigara içmek, çok fazla içki içmek veya uyuşturucu kullanmak gibi diş gıcırdatma nedenlerinden bazılarıyla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa bir doktora görünün.

diş gıcırdatma 1

Diş Gıcırdatma Tedavileri

Bursa Osmangazi Dikkaldırım FK DENT olarak diğer tedavi işlemlerinin devamı ile eş zamanlı olarak diş gıcırdatmanın yıkıcı etkilerine derhal müdahale edebilmek adına hastalarımıza uykuları esnasında kullanmaları maksadı ile ağız ölçülerine göre üretilen ağız koruyucu ateli olan diş gıcırdatma aparatı olarak şeffaf plak tedariki yapıyoruz.

Diş gıcırdatma tedavi seçenekleri arasında ağız atelleri ağız koruyuculardan daha pahalıdır ancak daha uzun süre dayanır. Ayrıca diş gıcırdatma botoks uygulaması da diğer bir seçenektir. Bunun yanı sıra stres ve kaygı azaltılması için bir doktora müracaat etmek doğru olacaktır. Ayrıca sigara alkol veya uyuşturucu kullanımında yardım alınmalıdır.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.