Gömülü Diş

Gömülü Diş

Gömülü Diş

Gömülü Diş Nedir?

Gömülü diş, ilerleyen yaş ile, çıkması gerekirken çıkmaması sebebiyle çene kemiğinin altında kalan dişlere denilmektedir. Genellikle yirmi yaş dişleri olarak biline diş gurupları, gömülü kalan dişlerin başında gelmektedir. Bunları takip eden köpek dişleri, küçük azı dişleri ve yan kesici dişler de gömülü diş kategorisine girebilen dişlerdir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarakyaygın olarak yaptığımız diş tedavi işlemlerinden biri gömülü diş çekimi işlemidir.

Gömülü Diş Neden Olur?

Gömülü diş, erken yaşta kaybedilen süt dişleri sonrası, çene kemiğinin yeterince gelişememesi durumunda, yeni diş için yer darlığı oluştuğunda meydana gelir. Böylece diş gün yüzüne çıkamadığı için derinin altında gömülü olarak kalacaktır. Gömülü dişin bir diğer sebebi ise erken kaybedilen süt dişlerinden sonra, diğer dişlerin boşluğa kaymalarıdır. Bu durumda alttan gelen diş yer bulamayacağı için gömülü diş olarak kalacaktır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği deneyimli diş hekimleri bugüne dek yüzlerce gömülü diş çekimi operastonu gerçekleştirmişlerdir.

gömülü 1

Gömülü Diş Çekilmeli mi?

Gömülü diş her zaman çekilmek zorunda değildir. Ağız içerisinde bulunduğu yer ve durum göz önüne alınarak karar verilmelidir. Gömülü diş, herhangi bir enfeksiyon ya da kiste yol açmıyorsa ve diğer dişlere baskı yapmıyorsa, çekilmek zorunda değildir. Doktor takibi ile gerekli işlem uygulanabilir. Gömülü köpek dişlerinin kökleri güçlü olduğundan çoğunlukla çekilmediği durumlarda olabilmektedir.

Gömülü Diş Hangi Durumda ya da Ne Zaman Çekilmelidir?

Diş yarı gömülü halde bulunuyorsa, etrafında yiyecek birikeceği için ağız kokularına neden olacaktır. Bununla birlikte, plak oluşumuna da neden olacağı için, zamanla dişin yapısı da bozulacaktır. Bu durumda zamanla ağrı, şiş meydana geleceği için çekilmesi gerekecektir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniğinde yapılacak ilk muayene sonrasında gömülü dişinizin çekilmesine gerek olup olmadığı belirlenecektir. Gömülü diş etrafında bulunan dişe baskı yapıyorsa, zamanla kist oluşumunu tetikleyeceği için mutlaka çekilmelidir.

gömülü 2

Gömülü Diş Operasyonundan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gömülü dişin çekimi olduğu gün içerisinde, diş fırçalama, gargara yapma, pipet kullanma veya tükürme işlemleri yapılmamalıdır. İkinci gün de dahil olmak üzere çok sıcak ve çok soğuk içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği uzman hekimleri gömülü diş çekimi sonrasında uygulanacak olan diyeti detaylı olarak hastalarımıza aktarmaktadırlar. Özellikle taneli ve katı gıdalardan uzak durarak daha yumuşak ve kıvamlı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.

Ağrı kesici ilaçlar kullanılması gerekiyorsa, bunların dikkatli ve düzenli bir şekilde, belirtilen süre boyunca kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bu süreçte sigara ve alkol tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

Gömülü Diş Çekimi Sırasında ya da Sonrasında Aşırı Bir Ağrı Olur mu?

Gömülü diş çekimi, uzman bir hekim tarafından yapıldığında, çok fazla bir ağrı oluşmadan işlem gerçekleşecektir. Oluşabilecek ağrı, ağrı kesici ile kontrol altına alınabilir. Dolayısıyla alanında uzman bir hekim tarafından işlem yapılması oldukça önemlidir.

Gömülü diş çekildikten sonra, yanaklarda hafif şişlikler görülebilmektedir. Bu durum yaşandığında hemen korkulacak bir durum yoktur. Her işlem sonrasında şişlik oluşmayabilir. Gömülü diş çekimi sonunda oluşabilecek şişlik, buz kompres ile kontrol altına alabilir ve bu sayede daha fazla şişmesinin önüne geçilerek, şişlik azaltılabilir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği alanında Bursa'nın en iyileri olan uzman hekimleri ile ağız ve diş sağlığı problemlerinizde kalıcı ve etkili tedavi seçenekleri sunuyor.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.