Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler

  • Anasayfa
  • Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler
Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Nedir?

Hassas bağlantılı protezler halk arasında çıtçıtlı protezler olarak bilinmektedir. Eğer ağzınızda çok sayıda diş eksikliğiniz var ise sabit protez ile tedavinin mümkün olmadığı anlarda sıklıkla hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezler kullanılmaktadır. Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlerin gizli tutucuları olduğu için daha estetik bir görüntüye sahiptirler.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Ne Kadar Sürede Hazırlanır?

Yapım aşamaları diğer protez çeşitleri ile aynı olan hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlerin aşamaları da aynıdır. Ortalama 4-5 kez prova yapılarak ihtiyacınıza göre hassas bağlantılı (çıtçıtlı) proteze kavuşabilirsiniz. Bu da ortalama 2 haftalık bir süreye denk gelmektedir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerin Kullanımı Nasıl?

Dişler için hazırlanan hassas parçaların yuvalarına oturduğundan emin olmalısınız. Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezler ilk başta sıkı gelse de zamanla daha rahat takıp çıkarmaya başlayacaksınız. Kullanımı sizin için pratiğe dönecektir.

Diğer protezler gibi metal aksanları olmadığı için hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlere daha kolay alışabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi ilk başlarda zorluk çekseniz bile bu daha önce kullanmadığınızdan olacaktır, zamanla rahat bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Nasıl Temizlenir?

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlerin temizliği sizleri yormayacaktır. Genel temizleme prosedürü diğer protezlerinki ile aynıdır. Kolaylıkla temizleyerek tekrar kullanıma devam edebilirsiniz.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezleri yemek yerken çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamadan kesme, öğütme, ısırma gibi temel fonksiyonları yerine getirebilirsiniz. Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezler hem diş hem de yumuşak dokudan destek alacak şekilde tasarlandığı için diğer protezlere oranla daha rahat bir kullanım sağlar.

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlerin yuvalarına oturduğundan emin olduktan sonra yemek yediğinizde de yerinden hareket etmeyecek, ses çıkarmayacaktır. Zamanla kullanımı aşınabileceği için lastiklerinde gevşeme görülebilir. Bunu da diş hekimine giderek kolaylıkla değiştirtebilirsiniz.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezleri Neden Tercih Etmeliyim?

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezler diğer protezlere oranla daha estetik bir görüntüye sahip olduklarını da belirtmeliyiz. Dişlerden destek alan kısım protezin üzerinde yer almadığı için daha kolay bir kullanımla birlikte daha estetik bir görüntü de sunmaktadır. Eğer bu görüntüye sahip olmak istiyorsanız sizde Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezleri tercih edebilirsiniz.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezleri Kullanırken Neye Dikkat Edilmelidir?

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezleri kullanırken özellikle de takıp çıkarırken hassas olmalısınız. En azından eliniz alışana kadar özen göstermelisiniz. Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezin oturduğundan emin olmalısınız, ağzını kapattığınızda proteze zarar vermeden işlemi yapabilesiniz.

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlerin diş veya gövdesinin kırılması durumunda tamiri de mümkündür. Hasarın ehemmiyetine göre 1-2 gün içerisinde tamiri tamamlanır. Hassas bağlantı kısımları kırılırsa tamiri oldukça zordur, bu yüzden dikkatli kullanım gerekmektedir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezleri Kronik Rahatsızlığı Olan Hastalar Kullanabilir mi?

Şeker hastaları için kullanımı son derece uygundur. Şeker hastalarında ağızda oluşabilecek yaraların iyilişme süreci normalinden daha uzun sürebilir ve ağız kuruluğu yaşayan hastalar yapay tükürük veya da özel jellerden kullanabilirler.

Kemik erimesi yaşayan hastaların kullanımında kemik dokusunun hacmi Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protez için oldukça önemlidir. Ağızda var olan dişlerden destek aldığı için bu dişlerin son derece sağlam olması gerekmektedir.

Alerjik hastalar için kullanmadan önce hangi metale alerjisinin olduğu tespit edilerek kullanılması gerekmektedir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerin Ömrü Ne Kadardır?

Ağız ve Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezin hijyenine dikkat edildiğinde uzun yıllar kullanabilirsiniz. Kemik erimesi yaşayan hastanın zayıflaması durumunda da protezde bollaşma meydana geleceği için kullanımı güç hale gelecektir.

Nadir de olsa destek alınan dişlerde kayıplar görülmektedir. Bu gibi durumlarda kaybedilen diş mevcut proteze ilave edilerek yeniden bakımı yapılmalıdır.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.