Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi, dişin hasarlı veya enfekte pulpasının kök dolgusu ile değiştirilmesi işlemidir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak en yaygın uyguladığımız tedavilerden biri kanal tedavisidir. Pulpa dişin yaşam çizgisidir, damarları, doku lifleri ve dişin orta boşluğundaki sinirleri onu canlı tutar. Bu hasar görmüş veya enfekte olmuş pulpayı değiştirme prosedürü aynı zamanda endodontik tedavi olarak da bilinir.

Kanal tedavisi başarı oranları genellikle yüksektir. Kanal tedavisi gören kişilerin yaklaşık yüzde 90 ila 95'i tedaviden sonra fonksiyonel bir diş bekleyebilir. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, çok fazla şeker tüketmemek ve düzenli diş kontrollerini yaptırmak şartıyla tedavi edilen diş çok uzun süre dayanmalıdır. Tabii ki, hiçbir tedavi veya değiştirme sağlıklı bir diş kadar uzun sürmez.

Dişin yapısı

Bir diş esas olarak dentin adı verilen sert bir malzemeden oluşur. Mine, dişin görünen kısmını (taç) koruyan yüzey tabakasıdır. Dişin diş eti çizgisinin altında kalan kısmına kök denir. Kök, dişin çeneye sabitlenmesine yardımcı olur. Genellikle ön dişlerde sadece bir kök bulunurken, azı dişlerinde genellikle üç kök bulunur. Her kök içinde birden fazla kanal boşluğu olabilir.

Dişin oyuk merkezine pulpa odası denir. Bu alan kan damarlarını, sinirleri ve pulpayı içerir. Pulpa, dişe oksijen, besin ve his sağlayan hassas bir dokudur. Pulpa, pulpa odasının çatısından her kök kanalının dibine kadar uzanır. Enfekte olursa, tüm alanın kanal tedavisi ile dezenfekte edilmesi gerekir.

Diş pulpasının temel işlevi, çocukluk döneminde dişin büyümesini ve gelişimini düzenlemektir. Diş tamamen şekillendiğinde, dişin beslenmesi kökü çevreleyen dokulardan gelir. Bu nedenle, bir diş özü olmadan da işlev görebilir ve çoğu durumda süresiz olarak tutulabilir.

kanal 1

Diş pulpası hasarı veya hastalığı belirtileri

Hastalıklı bir diş özü iltihaplanmaya veya enfeksiyona neden olarak kanal tedavisini gerektirebilir. Hasarlı veya hastalıklı bir diş pulpasının belirtileri şunları içerebilir:

Belli belirsiz zamanlarda oluşan ağrı,

Sıcak ve soğuk içeceklere ve yiyeceklere duyarlılık,

Isırırken veya çiğnerken ağrı,

Dişin gevşemesi,

Etkilenen dişin yakınında diş eti şişmesi,

Etkilenen dişi çevreleyen irin sızması,

Yüzün şişmesi.

Bazen diş pulpası herhangi bir belirti göstermeden hasar görebilir veya hastalıklı hale gelebilir. Bu durumlarda genellikle diş muayenesi veya diğer diş sorunlarına yönelik tedavi sırasında özel testler veya röntgenler ile sorun teşhis edilir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği ileri teknoloji ekipmanları ile ağız ve diş sağlığı problemlerinde üstün teşhis kabiliyetine sahiptir.

Diş pulpası hasarı veya hastalığının nedenleri

Diş pulpasında hastalığa veya hasara yol açabilecek birçok olay vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Derin ve tedavi edilmemiş diş çürüğü,

Derin bir dolgunun altında çürüme,

Dişe zarar veren travma,

Alışılmış diş gıcırdatma (bruksizm),

Dişlerde uzun süredir devam eden çatlaklar,

Ileri diş eti hastalığı,

Diş pulpası/kök kanal enfeksiyonu komplikasyonları.

Diş pulpası enfeksiyonunu yönetmek için seçenekler mevcuttur, bu nedenle başka sorunları önlemek için mümkün olduğunda bunu tedavi ettirmeniz önemlidir. Diş pulpası enfeksiyonu kanal tedavisi ile tedavi edilmezse, komplikasyonlar şunları içerebilir:

Enfeksiyonun yayılması: Pulpa enfekte olduğunda, enfeksiyonun yayılmasıyla savaşma yeteneğini kaybeder. Bakteriler pulpa odasına girerse bakteri çoğalır. Bu, çevredeki kemiğe yayıldığında şiddetli hale gelebilen bir enfeksiyona veya endodontik apseye (bir irin cebi veya 'kabarcık') neden olabilir.

Bölgede kemik kaybı: Enfeksiyon, enfekte olmuş kök kanalının uçlarına yayılabilir ve çevreleyen çene kemiğini aşındırabilir. Kanal tedavisi gereklidir.

Diş kaybı: Yemek yemeyi veya görünümü etkileyebilecek şekilde dişin çekilmesi gerekebilir. Diş değiştirme seçenekleri mevcuttur, ancak enfeksiyon zaten ileri düzeyde kemik kaybına neden olduysa sınırlı olabilir.

kanal 2

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniğinde işlemin zorluğuna bağlı olarak kanal tedavisini tamamlamak için birden fazla ziyarete ihtiyacınız olabilir. Diş hekiminiz tarafından seçilen kesin prosedür, burada özetlenen prosedürden farklı olabilir. Daha fazla bilgi için diş hekiminize danışın.

Kanal tedavisinin dört ana amacı vardır:

Aktif çürüme ve enfeksiyonun giderilmesi: Kanal tedavisinde ilk olarak herhangi bir eski veya sızdıran dolgu, diş çürümesi, enfekte olmuş sinir dokusu, irin ve kalıntılar çıkarılır

Kanalların şekillendirilmesi: İyi doldurulması için diş kökü içindeki kanalların, artık bakterilerin oturabileceği düzensizlikler içermeyen düz, içi boş tüneller halinde şekillendirilmesi gerekir. Kanal tedavisinde bu şekillendirme işlemi küçük aletler, özel dezenfektanlar ve ilaçları içerir. Bu solüsyonların diş içindeki inatçı bakterilere karşı maksimum etkiyi göstermesi birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir ve bu adımın birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

Kanalların doldurulması: Bakterilerin dişinizdeki boş kanallara yeniden bulaşmasını önlemek için, bunlar uzun ömürlü bir bariyer materyali ile kalıcı olarak kapatılır

Dişi tekrar işlevsel hale getirmek: Ağızdan hiçbir bakterinin dişe geri sızmamasını sağlamak için dişe büyük, iyi kapatılmış bir restorasyon konur. Kanal tedavisi gerektiren dişler bazen önceki çürük veya çatlaklar nedeniyle çok fazla diş yapısını kaybetmiştir ve post, kron veya diğer benzer materyaller şeklinde daha fazla koruma gerektirebilir.

Kanal tedavisi sonrası diş rengi

Sağlıklı bir pulpaya sahip normal bir dişin rengi sarımsı beyazdır. Bir kuronla kaplanmak yerine bir dolgu ile kapatılan pulpasız bir diş sonunda griye dönebilir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği diş hekiminiz size bu konuda yardımcı olacak uygun estetik (estetik diş hekimliği) prosedürleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.