Ağız Kuruluğu

Ağız Kuruluğu

Ağız Kuruluğu

Pratik yöntem ve bilgilerle ağız ve diş sağlığınızı en üst seviyede tutmanızı hedefliyoruz. Bursa'nın en iyi diş kliniği FK DENT Diş Kliniği olarak hastalarımızın alacakları tedbirlerle ağız ve diş sağlıklarını muhafaza etmelerini istiyoruz. Bu Makalemizde Ağız kuruluğu ve tedavisi konusunu ele aldık. İçerikte, Ağız Kuruluğu Neden Olur? Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir Nasıl Başa Çıkılır? Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir? Ağız Kuruluğu Nedeniyle Diş Çürümesini Önleme, soru ve konularına cevaplar sunacağız.

Ağzımızı nemlendirmek, temizlemek ve yiyecekleri sindirmek için hepimizin salyaya ihtiyacı vardır. Tükürük ayrıca ağızdaki bakteri ve mantarları kontrol ederek enfeksiyonu önler. Yeterli tükürük üretmediğinizde ağzınız kurur ve rahatsız olur. Neyse ki, ağız kuruluğuna karşı birçok tedavi seçeneği yardımcı olabilir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğunun nedenleri şunlardır:

Bazı ilaçların yan etkisi ağız kuruluğuna neden olabilir. Gece Ağız kuruluğu, depresyon, anksiyete, ağrı, alerji ve soğuk algınlığı (antihistaminikler ve dekonjestanlar), obezite, akne, epilepsi, hipertansiyon (diüretikler), ishal, mide bulantısı tedavisinde kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere birçok reçeteli ve reçetesiz ilacın yaygın bir yan etkisidir. psikotik bozukluklar, idrar kaçırma, astım (belirli bronkodilatörler) ve Parkinson hastalığı. Ağız kuruluğu ayrıca kas gevşeticilerin ve sakinleştiricilerin bir yan etkisi olabilir.

Bazı hastalıkların ve enfeksiyonların yan etkisi ağız kuruluğuna neden olabilir. Ağız kuruluğu, Sjögren sendromu, HIV/AIDS, Alzheimer hastalığı, diyabet, anemi, kistik fibroz, romatoid artrit, hipertansiyon, Parkinson hastalığı, felç ve kabakulak gibi tıbbi durumların tedavisi anlamında bir yan etkisi olabilir.

Bazı tıbbi tedavilerin yan etkisi ağız kuruluğuna neden olabilir. Tükürük bezlerinin zarar görmesi, üretilen tükürük miktarını azaltabilir. Örneğin, hasar baş ve boyuna radyasyondan ve kanser için kemoterapi tedavilerinden kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu yapan ilaçlar kullanmak bu konudaki şikayetinizi artıracaktır.

Sinir hasarı ağız kuruluğuna neden olabilir. Ağız kuruluğu halsizlik, bir yaralanma veya ameliyattan kaynaklanan baş ve boyun bölgesindeki sinir hasarının bir sonucu olabilir.

Dehidrasyon ağız uruluğuna neden olabilir. Ateş, aşırı terleme, kusma, ishal, kan kaybı ve yanıklar gibi dehidrasyona neden olan durumlar ağız kuruluğuna neden olabilir.

Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması ağız kuruluğuna neden olur.

Yaşam tarzı ağız kuruluğuna neden olabilir. Sigara içmek veya tütün çiğnemek, ne kadar tükürük ürettiğinizi etkileyebilir ve ağız kuruluğunu şiddetlendirebilir. Ağzınız çok açıkken nefes almak da soruna katkıda bulunabilir.

ağız kuruluğu 1

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğu hangi hastalığın belirtisi incelemesi sıklıkla yapılmaktadır. Ağız kuruluğunun yaygın semptomları şunları içerir:

Ağızda yapışkan, kuru bir his,

Sık susuzluk

Ağızda yaralar; ağız köşelerinde yaralar veya yarık cilt, çatlamış dudaklar,

Boğazda kuru bir his,

Ağızda ve özellikle dilde yanma veya karıncalanma hissi,

Kuru, kırmızı, çiğ bir dil,

Konuşma sorunları veya tat alma, çiğneme ve yutma sorunları,

Ses kısıklığı, kuru burun pasajları, boğaz ağrısı,

Ağız kokusu.

Ağız kuruluğu nasıl geçer, tedavisi nedir sorusu en yaygın olarak sorulan sorulardandır. Ağız kuruluğunuzun aldığınız bazı ilaçlardan kaynaklandığını düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Doktor, aldığınız dozu ayarlayabilir veya sizi ağız kuruluğuna neden olmayan bir ilaca yönlendirebilir.

Hamilellikte ağız kuruluğu yaşayan insan sayısı azımsanmayacak seviyededir. Ağız kuruluğuna neden olan tıbbi durum değiştirilemiyorsa- örneğin, tükürük bezi hasar görmüşse veya Sjögren sendromu, Alzheimer hastalığı ve felç gibi şeylerde olduğu gibi bir hastalığın kendisinin sonucuysa- tedavi tükürük akışını artırmanın yollarına odaklanacak. Ağız kuruluğu, yukarıda belirtilen semptomlara neden olmasının yanı sıra, diş eti iltihabı (diş eti hastalığı), diş çürümesi ve pamukçuk gibi ağız enfeksiyonları riskinizi de artırır. Ağız kuruluğu ayrıca takma diş takmayı zorlaştırabilir. Ağız kuruluğu tedavisi ihmal edilirse daha kötü seçenekler ortaya çıkabilir.

Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kuruluğu tedavisi, soruna neyin neden olduğuna bağlıdır. Genel olarak, tedavisi üç alana odaklanır:

Diğer tıbbi durumları yönetmek,

Diş çürümesini önleme,

Mümkünse tükürük akışını artırmak.

Tükürük akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek şu diğer adımları da deneyebilirsiniz:

Şekersiz şekerleri emdirin veya şekersiz sakızı, özellikle ksilitol içerenleri çiğneyin. Dişleri yumuşatabilecek limon gibi asitli olanlardan uzak durmaya çalışın. Bu tedbirler ağız kuruluğu tedavisi için öncelikle yapılması gereken şeylerdendir. Buz parçaları veya şekersiz buz parçaları emdirin. Buzu asla çiğnemeyin, çünkü dişlerinize zarar verebilir. Bu emme ve çiğneme eylemleri tükürük akışının uyarılmasına yardımcı olur. Ancak şeker, şekerlemeler, buz patlamaları ve sakız içermeseler bile dişlerinizin minesini yumuşatabileceğini unutmayın. Boşluk ve diş aşınması riskini azaltmak için bunları yalnızca ölçülü olarak kullanın.

Ağzınızı nemli tutmak ve mukusu gevşetmek için bol su için. Gün boyunca yudumlamak için yanınızda su taşıyın ve geceleri yatağınızın yanında su bulundurun.

Florürlü diş macunu ile fırçalayın, florürlü durulama kullanın ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin. Alkol veya peroksit içeren ticari ağız gargaralarından veya gargaralardan kaçının. Bu bileşenler ağzınızı daha da kurutacaktır.

Mümkün olduğunca ağzınızdan değil burnunuzdan nefes alın.

Yatak odası havasına nem eklemek için bir oda buharlaştırıcı kullanın.

Yiyecekleri et suyu, çorba, sos, sos, krema ve tereyağı veya margarinle nemlendirin. Soğuk veya oda sıcaklığında yumuşak, nemli yiyecekler yiyin.

Tuzlu yiyeceklerden, kuru yiyeceklerden (kraker, tost, kurabiye, kuru ekmek, kuru et/kümes hayvanları/balık, kuru meyve ve muz gibi) ve şeker içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Alkollü veya kafeinli içeceklerden kaçının (kahve, çay, bazı kolalar ve çikolata içeren içecekler gibi). Alkol sık idrara çıkmayı tetikleyerek su kaybını artırır. Alkol ve kafein de ağzı kurutur. Ayrıca meyve suları (portakal, elma, üzüm, greyfurt) ve domates suyu gibi asitli içeceklerden de kaçının.

Ağız kuruluğu ile bağlantılı tahrişi hafifletmek için:

Baharatlı veya tuzlu yiyecekleri sınırlayın, çünkü bunlar ağız kuruluğuna neden olabilir.

Sigarayı bırakın,

Dudaklarınıza nemlendirici kullanın.

Dişlerinizde ve diş etlerinizde yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın; yemeklerden önce ve sonra ağzınızı sade su veya hafif bir gargara (8 ons su, ½ çay kaşığı tuz ve ½ çay kaşığı kabartma tozu) ile çalkalayın.

ağız kuruluğu 2

Ağız Kuruluğu Nedeniyle Diş Çürümesini Önleme

Tükürük, yiyecekleri sindirmeye yardımcı olmakla ve çiğnemenizi ve yutmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda doğal ağız temizleyicisidir. Tükürük olmadan diş çürümesi ve diş eti hastalığı daha olasıdır. Ağız kuruluğunuz varsa, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarıyla mücadele etmek için aşağıdakilerden oluşan iyi ağız hijyeni alışkanlıklarına çok dikkat etmeniz gerekir:

Dişlerinizi günde en az iki kez (ama tercihen daha sık), her yemekten sonra ve yatmadan önce fırçalamak,

Her gün düzenli olarak diş ipi kullanmak,

Florür içeren bir diş macunu kullanmak,

Diş hekiminizi yılda en az iki kez kontrol ve temizlik için ziyaret etmek; diş hekiminiz dişlerinizi sağlıklı tutmak için günlük florürlü durulama veya florürlü jel önerebilir. Ağız kuruluğunuz varsa, doktorunuz ağız nemini geri kazandırmak için ağız gargarası da reçete edebilir. Bu ürünleri reçetesiz olarak hap şeklinde veya sprey olarak alabilirsiniz. Ve sadece ağız kuruluğu için diş macunları, gargaralar ve nemlendirici jeller var; diş hekiminize veya doktorunuza bunları sorun. Bu işe yaramazsa, Salagen adlı tükürük üretimini artıran bir ilaç reçete edebilirler. Bir başka reçeteli ilaç olan Evoxac, kuru göz, ağız kuruluğu, kuru cilt ve kas ağrısı ile bağlantılı bir otoimmün hastalık olan Sjögren sendromu olan kişilerde ağız kuruluğunu tedavi etmek için kullanılır.

Son olarak, umut verici yeni tedaviler araştırılmaktadır. Bilim adamları, hasar görmüş tükürük bezlerini onarmanın yolları üzerinde çalışıyor ve vücuda implante edilebilecek yapay bir tükürük bezi geliştiriyorlar. Türkiye'nin en iyi diş kliniği olmaya aday ve Bursa'nın en iyi diş kliniği olan Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak ağız ve diş sağlığı alanında güncel gelişmeleri takip ederek ve ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlere katılarak hastalarımıza en etkili ve en kalıcı tedavi seçenekleri sunabilmek adına canla başla çalışıyoruz.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Bursa Diş Beyazlatma Fiyatları

Bursa Tam ve Kısmi Diş Protezleri Fiyatları

Bursa Dikkaldırım Diş Çekimi Fiyatları

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.