Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır

  • Anasayfa
  • Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır
Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? Sorusu diş kliniğine gitmek için zamanı olmayan veya bu işlemi daha az maliyetle kendi yapmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardandır. Diş Taşı, dişlerin dışında ve diş eti çizgisi boyunca oluşan yumuşak, yapışkan bir filmdir. Bir kişi genellikle evde plak oluşumunu önleyebilir ve tedavi edebilir. Evde Diş Taşı Temizliği için iyi bir diş hijyeni uygulanmalıdır. Diş Taşı, plak tartar adı verilen sert sarı-kahverengi bir maddeye dönüşebilir. Bu makalede, evde diş taşı temizliği nasıl yapılır ve evde tartar oluşumunu önlemenin basit yollarını anlatacağız.

kabartma tozu

1. Kabartma Tozu ile Dişlerinizi Fırçalayın

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunun en yaygın cevabı kabartma tozu ve liman özü ile dişlerin fırçalanmasıdır. Kabartma tozu ile fırçalamak, plaktan kurtulmanın güvenli ve etkili bir yoludur. Kabartma tozu, mineye zarar vermeden plakları çıkarabilir. Araştırmalar, kabartma tozu içeren diş macununun ağızdaki plak miktarını azaltmada geleneksel diş macunlarından daha etkili olabileceğini düşündürmektedir. Kabartma tozu ayrıca diş minesinden kalsiyumu uzaklaştıran kimyasal bir süreç olan demineralizasyona karşı da koruma sağlar. Yiyeceklerdeki karbonhidratlar ağızdaki pH seviyesini önemli ölçüde düşürerek demineralizasyona neden olan asidik bir ortam yaratır.

Bilim adamları, pH ölçeğini kullanarak bir maddenin asitliğini ölçer. pH ne kadar düşükse, madde o kadar asidiktir. Mine pH'ı için alt sınır 5,1 ile 5,5 arasındadır. pH bu aralığın altına düştüğünde demineralizasyon oluşmaya başlar. Kabartma tozu ve limon, ağız içindeki pH seviyesini dengelemeye ve mine kaybını önlemeye yardımcı olabilecek yüksek bir pH'a sahip olduğu için demineralizasyonu azaltır. Ağız, bazıları faydalı, bazıları ise zararlı olabilen çeşitli bakteri ekosistemine ev sahipliği yapar. Kabartma tozu ayrıca diş çürümesini önleyebilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Araştırmalar, kabartma tozunun S. mutans miktarını önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunun ilk cevabı olarak Kabartma Tozu ile Dişlerinizi Fırçalayın.

hindistan cevizi yağı

2. Hindistan Cevizi Yağı ile Dişlerinizi Düzenli Olarak Yağlayın

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunun ikinci cevabı Hindistan Cevizi Yağı ile Dişlerinizi Düzenli olarak Yağlamaktır. Bu işlem bakterileri ağızdan uzaklaştırmanın ve ağız sağlığını iyileştirmenin kolay bir yoludur. Hindistan cevizi yağı, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle yağ çekme için idealdir. Hindistan cevizi yağı ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip bir yağ asidi olan laurik asit içerir. Diş eti iltihabı olan 60 ergeni kapsayan 2020 tarihli bir araştırma, hindistancevizi yağı ile yağ çekmenin diş plağında yüzde 50 azalmaya yol açtığını bulmuştur. Çalışma katılımcıları ayrıca diş eti iltihabı semptomlarında önemli bir azalma yaşadı. Araştırmacılar bunun diş plağındaki azalmadan kaynaklandığına inanıyor. Evde Diş Taşı Temizliği için Hindistan Cevizi Yağı ile Dişlerinizi Düzenli Olarak Yağlayın.

Dişler Nasıl Yağlanır:

1 yemek kaşığı ılık hindistancevizi yağını ağzınıza koyun.

Hindistan cevizi yağını 5-10 dakika ağzınızda gezdirin.

Hindistan cevizi yağını bir çöp kutusuna veya kâğıt havluya tükürün.

Bir kişi, boruları tıkayabileceğinden hindistancevizi yağını lavaboya tükürmekten kaçınmalıdır.

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunda, çözüm olarak Hindistan cevizi yağı haricinde kullanılabilecek yağlar da vardır. Bunlar:

Zeytin yağı,

Badem yağı ve

Susam yağıdır.

ağız hijyeni

3. Düzenli ve İyi Bir Ağız Hijyeni Uygulamak

Düzenli ve İyi Bir Ağız Hijyeni Uygulamak şüphesiz Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunun cevabı olarak en uzun süreli yapılması gereken uygulamadır. İyi ağız hijyeni uygulamak, plak ve tartarı çıkarmanın en iyi yoludur. Türk Diş Tabipleri Birliği, günde iki kez florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını önermektedir. Ayrıca günde bir kez diş ipi kullanılması da önerilmektedir. Diş ipi ilk önce dişler arasındaki ve ulaşılması zor bölgelerdeki yiyecek parçalarını ve plakları temizleyecektir. Diş ipi kullandıktan sonra diş fırçası diş yüzeyindeki plakları temizleyecektir.

Dişleri etkili bir şekilde fırçalamak için bir kişi şunları yapabilir:

Üst azı dişleri ile ağzın arkasından başlayın.

Kısa, dairesel fırça darbeleri kullanın.

Tüm üst dişlerin ön ve arka yüzeylerini fırçalayın.

Alt dişlerde 1-3 arasındaki adımları tekrarlayın.

İnsanlar manuel diş fırçalarını kullanarak harika sonuçlar elde edebilir. Bununla birlikte, 2020 yılında yapılan sistematik bir inceleme, elektrikli diş fırçalarının, özellikle de salınımlı kafalara sahip olanların, plağı çıkarmada ve diş eti iltihabını azaltmada daha etkili olduğunu bulmuştur. Düzenli ve İyi Bir Ağız Hijyeni Uygulamak, Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunda anahtar rol oynamaktadır. Dişleri diş ipi ile temizledikten ve fırçaladıktan sonra, ağzı gargara ile çalkalayın. Birçok tezgâh üstü gargara, plaklara karşı ekstra koruma için florür içerir.

Diş eti iltihabı olan kişilere daha güçlü bir gargara türü gerekebilir. Bir diş hekimi veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, reçetesiz satılanlardan daha güçlü antiseptik gargaralar reçete edebilir.

zararlı yiyecekler

4. Diş Taşı Oluşumunu Engellemek için Bazı Yiyeceklerden Kaçının

Diş Taşı Oluşumunu Engellemek için Bazı Yiyeceklerden Kaçının. Diş hekimleri tüm ağzı inceleyerek diş çürüğü ve diş eti hastalığı belirtilerini kontrol eder. Ayrıca diş yüzeyindeki ve ulaşılması zor yerlerdeki plak veya tartarı da giderirler. Diş hekimleri ayrıca diş çürümesini önlemeye yardımcı olmak için dişleri florürle tedavi edebilir. Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusunda alışkanlık haline getirilecek olan yeme alışkanlığı diş taşı oluşumunu engelleyecektir.

Diş hekimi herhangi bir çürük veya diş eti iltihabı belirtisi fark ederse, semptomları azaltmanın ve daha fazla hasarı önlemenin yollarını önerecektir. Tıbbi gargara reçete edebilir veya bir kişinin ağız hijyeni rutinini ayarlamayı önerebilirler. Diyet değişiklikleri ayrıca plak ve tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Şeker, nişasta ve asitli yiyecekleri kesmek diş çürümesi riskini azaltabilir.

Plak ve tartar riskini azaltmak için şu yiyeceklerden kaçının:

Kurabiye, kek ve şeker

Ekmek, patates cipsi ve bazı kuru meyveler gibi dişlere yapışabilen nişastalı veya şekerli yiyecekler

Soda ve spor içecekleri

Narenciye suları

5. Özet

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır konusunu özetleyecek olursak; dişlerde diş taşı plak ve tartar birikmesi diş eti hastalığına, mine kaybına ve diş çürümesine neden olabilir. Kötü ağız hijyeni, diğer sağlık koşullarının gelişmesinde de rol oynayabilir. Florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak, dişlerdeki plağı temizlemenin ve tartar oluşumunu önlemenin en iyi yoludur. Plakayı çıkarabilen diğer ev uygulamaları arasında dişleri yağlama ve dişleri kabartma tozu ile fırçalama yer alır.

Düzenli kontroller ve temizlik için diş hekimini ziyaret etmek, iyi ağız hijyeni sağlamak için bir diğer önemli adımdır. Aşırı diş taşı veya ciddi diş eti hastalığı olan kişiler için, diş hekimi ayrıca reçeteli ağız gargaraları veya kişinin ağız bakımı rutininde değişiklik önerebilir. FK DENT Diş Kliniği olarak Bursa Osmangazi Dikkaldırım'da bulunan diş kliniğimizde diş taşı temizliğinin yanısıra ücretsiz olarak ağız ve diş sağlığı hijyeni konusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu yazımızda Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır sorusuna yanıt vermeye çalıştık. FK DENT Diş Kliniği Sağlıklı ve mutlu günler diler.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kokusuna Ne İyi Gelir?

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Bursa En İyi Fissür Örtücü Uygulaması

Bursa En İyi Diş Beyazlatma

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Dijital Gülüş Tasarımı

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.