Diş Apsesi

Diş Apsesi

Diş Apsesi

Diş apsesi, dişlerin içinde, diş etlerinde veya dişleri yerinde tutan kemikte oluşabilen bir irin topluluğudur. Diş Apsesi bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Dişin ucundaki apseye periapikal apse denir. Diş etindeki apseye periodontal apse denir. Bursa'nın En İyi Diş Kliniği FK DENT Diş Kliniği olarak bugüne dek diş apsesi şikâyeti ile gelen tüm hastalarımızı kısa ve etkili tedavi seçenekleri ile güler yüzle uğurlamış olmaktan gurur duyuyoruz. Diş apseleri genellikle ağrılıdır, ancak her zaman ağrılı olmayabilir. Her iki durumda da bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bursa Osmangazi Dikkaldırım'da bulunan ve ağız ve diş sağlığı alanında bilimsel araştırmalara katılmasıyla Türkiye'nin En İyi Diş Kliniği olmaya aday olan Bursa Osmangazi FK DENT DİŞ Kliniği olarak diş apsesi tedavisi konusunda etkili tedavi seçenekleri sunuyoruz. Diş Apsesi kendi kendine geçmediği için mümkün olan en kısa sürede yardım almak önemlidir. Diş Apseleri bazen vücudun diğer bölgelerine yayılarak ve sizi daha çok hasta edebilirler.

Diş Apsesi Belirtileri

Dişinizde veya diş etinizde diş apsesi belirtileri şunları içerebilir:

Etkilenen diş veya diş etinde aniden ortaya çıkan ve giderek kötüleşen yoğun bir zonklama ağrısı,

Etkilenen diş veya diş eti ile aynı tarafta kulağınıza, çenenize ve boynunuza yayılan ağrı,

Yatarken şiddeti artan ve uykunuzu bölebilecek ağrı,

Yüzünüzde kızarıklık ve şişlik oluşması,

Hassas, renksiz veya gevşek bir diş,

Parlak, kırmızı ve şiş diş etleri,

Sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere aşırı duyarlılık,

Yoğun ağız kokusu ve ağızda hoş olmayan bir tat.

Diş Apsesi belirtileri yükselir ve apse enfeksiyonu yayılırsa, ayrıca yüksek ateş geliştirebilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz. Şiddetli vakalarda, ağzınızı tamamen açmakta zorlanabilir ve yutma veya nefes almada zorluk çekebilirsiniz.

Diş Apsesi Öldürür Mü?

Bakteriler, pulpa adı verilen yumuşak bir doku içeren dişinizin içine girdiğinde diş enfeksiyonu meydana gelir. Enfeksiyon ilerledikçe, etkilenen dişin etrafında bir irin cebi oluşur. Bu diş apsesi olarak bilinir. Diş apsesi öldürür mü sorusu sıkça sorulur.

1600'lerde Londra'da diş enfeksiyonları, önde gelen beşinci veya altıncı ölüm nedeni olarak listelendi. 1908'e kadar bile, diş enfeksiyonları zamanın yüzde 10 ila 40'ı arasında ölümle sonuçlandı.

Tıptaki ve diş hijyenindeki gelişmeler nedeniyle, diş apsesi ve enfeksiyonundan ölüm artık çok nadirdir. Bununla birlikte, enfekte bir dişiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, acil bakım aramanız yine de önemlidir.

Tedavi edilmediğinde, bir diş apsesi ve enfeksiyonu vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir:

* Sepsis: Enfeksiyona yanıt olarak vücut tarafından şiddetli bir reaksiyon,
* Ludwig angina: Dilin altında ağız tabanını etkileyen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon,
* Nekrotizan fasiit: Vücutta yumuşak doku ölümüne yol açan ciddi bir enfeksiyon,
* Mediastinit: Akciğerleriniz arasında bulunan bir boşluk olan mediastenin iltihabı,
* Endokardit: Endokardiyum adı verilen kalbinizin iç zarının iltihabı,
* Kavernöz sinüs trombozu: Beynin hemen altında ve gözlerin arkasında sinüslerin tehlikeli bir kan pıhtısı
* Osteomiyelit: Bir kemik dokusu enfeksiyonu,
* Beyin apsesi: beyinde oluşabilen bir irin topluluğu.

Diş Apsesi Patlarsa Öldürür mü sorusu yaygın olarak sorulmaktadır. Bilimsel olarak diş apsesi patlamasının doğrudan ölüme sebebiyet verdiğine dair bir bulgu olmamakla birlikte farklı rahatsızlıkları tetikleyebildiğinden durumu ağırlaştırabilir. Diş apseniz olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünmelisiniz. Yardım etmek için yapabilecekleri çok az şey olduğundan, aile hekimlerinde muayene olmanız yalnızca ağrı giderici anlamında faydalı olabilecektir. Diş apsesi öldürür mü sorusu sonuçları itibarı ile önemlidir. Bir enfeksiyon hissettiğinizde vakit kaybetmeden diş hekiminize baş vurunuz.

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Hekiminize mesai saatleri dışında olsa dahi ulaşabilir ve acil müdahale yöntemleri hakkında ön bilgi alarak aciliyet durumu geçmemişse 7 gün 24 saat olacak şekilde diş kliniğimizde tedavi olabilirsiniz. Nefes almakta veya yutmakta zorluk çekiyorsanız veya gözünüzün veya boynunuzun çevresinde şişlik varsa Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği iletişim numarasından online olarak tavsiye alabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.

diş apsesi 1

Diş Apsesi Ağrısı Nasıl Giderilir

Bir diş hekimini görmeyi beklerken ağrı kesiciler ağrınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. İbuprofen diş apseleri için tercih edilen ağrı kesicidir, ancak tıbbi nedenlerle alamıyorsanız, bunun yerine parasetamol alabilirsiniz. Diş Apsesi ağrısı yaşayan 16 yaşından küçük çocuklara tedavisi için aspirin verilmemelidir. Aldığınız ağrı kesici ağrıyı dindirmiyorsa hem parasetamol hem de ibuprofenin ilaç kullanma talimatında belirtilen dozlarda alınması yardımcı olabilir. Bu yetişkinler için güvenlidir, ancak 16 yaşından küçük çocuklar için güvenli olduğu söylenemez.

Şunlara da yardımcı olabilir:

Diş Apsesi ağrısını daha da kötüleştiriyorsa sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının,

Mümkünse ağzınızın karşı tarafını kullanarak soğuk ve yumuşak yiyecekler yemeyi deneyin,

Yumuşak bir diş fırçası kullanın ve etkilenen dişin etrafında diş ipi kullanmaktan geçici olarak kaçının.

Bu önlemler semptomlarınızı geçici olarak gidermenize yardımcı olabilir, ancak bunları diş hekiminden yardım almayı geciktirmek için kullanmamalısınız.

diş apsesi 2

Diş Apsesi Tedavisi

Diş Apsesi Nasıl İner veya Diş Apsesi Nasıl Geçer soruları en yaygın cevap aranan sorular olmaktadır. Diş Apsesi Öldürür mü sorusu da yaygın olarak sorulmaktadır. Diş apsesi tedavisi, enfeksiyon kaynağının uzaklaştırılması ve irin boşaltılmasıyla yapılır. Apsenin konumuna ve enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak olası tedaviler şunlardır:

Kanal tedavisi: Etkilenen bir dişin kökünden, diş apsesini dişi doldurmadan ve kapatmadan önce çıkarmak için bir prosedürdür.

Etkilenen dişin çekilmesi: Kanal tedavisi mümkün değilse bu gerekli olabilir,

İnsizyon ve drenaj: Diş Apsesi tedavisinde irini boşaltmak için diş etinde küçük bir kesi yapılması işlemidir. (Bu genellikle sadece geçici bir çözümdür ve daha fazla tedavi gerekebilir).

Türkiye'nin En İyi Diş Kliniği olmaya aday Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği'nde Bu işlemler için ağzınızı uyuşturmak adına genellikle lokal anestezi uygulamaktayız. Genel anestezi altında daha kapsamlı operasyonlar yapılabilir. Antibiyotikler diş apsesi tedavisi için rutin olarak reçete edilmez, ancak enfeksiyon yayılırsa veya özellikle şiddetliyse kullanılabilir.

Diş Apsesi Nedenleri Nelerdir?

Ağzınız, dişlerinizde plak adı verilen yapışkan bir film oluşturan bakterilerle doludur. Dişlerinizi temiz tutmazsanız, plaktaki bakterilerin ürettiği asitler dişlerinize ve diş etlerinize zarar vererek diş çürümesine veya diş eti hastalığına neden olabilir. Bu da diş apsesi problemine neden olabilir.

Aşağıda belirtilen faktörler diş apsesi geliştirme olasılığını artırabilir:

Kötü ağız hijyeni: Dişlerinizi düzenli olarak diş ipi kullanmaz ve fırçalamazsanız dişlerinizde plak birikebilir.

Çok şekerli veya nişastalı yiyecek ve içecek tüketmek: Bunlar plakta bakteri üremesini teşvik edebilir ve diş apsesi ile sonuçlanabilecek çürümeye yol açabilir.

Dişlerinizde veya diş etlerinizde bir yaralanma veya önceki bir ameliyat: Bakteriler dişlerin veya diş etlerinin hasarlı kısımlarına girebilir.

Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak: Buna diyabet gibi belirli sağlık sorunları olan ve steroid ilacı veya kemoterapi dahil tedavi gören kişiler dahildir.

Diş Apsesine Ne iyi Gelir?

Tuzlu su ile gargara yapma, Karbonat karışımı ile dişi fırçalama, apse bölgesine Kekik esansiyel yağı sürme, soğuk press uygulama, çemen çayı içme ve otunu diş apsesi bölgesinde bekletme, Karanfil esansiyel yağı ile diş apsesi bölgesinin yağlanması, Kekik esansiyel yağı ile diş apsesi bölgesinin yağlanması, Hidrojen peroksit kullanımı ve sarımsak kullanımı diş apsesine iyi gelen ev müdahale seçenekleridir.

Diş Apsesi Nasıl Önlenir?

Dişlerinizi ve diş etlerinizi olabildiğince sağlıklı tutarak diş apsesi geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

Bunu sağlamak için şunları yapmalısınız:

Dişlerinizin arasını ve diş eti çizgisinin altını temizlemek için günde en az bir kez diş ipi veya diş arası fırçası kullanın.

Günde iki kez florürlü diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın ve her seferinde en az 2 dakika harcayın.

Fırçaladıktan sonra ağzınızı su veya gargara ile çalkalamaktan kaçının çünkü bu koruyucu diş macununu uzaklaştırır. Sadece fazla diş macununu tükürün.

Şekerli ve nişastalı yiyecek ve içecekleri azaltın, özellikle yemekler arasında veya yatmadan kısa bir süre önce bu tarz yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin, diş hekiminiz ağız sağlığınıza bağlı olarak ne sıklıkta kontrol yaptırmanız gerektiğini önerebilir.

Ağız ve diş sağlığı alanında ulusal ve uluslararası çalışmalara iştirak etmesi yönüyle emsallerinden bir adım önünde olan Bursa Osmangazi FK DENT Diş kliniği hata memnuniyeti ve etkili tedavi seçenekleri sunma anlamında tüm gayreti ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Diş Apsesi Patlarsa Öldürür mü?

Şiddetli bir diş ağrısının tedavi edilmediği takdirde sizi hastanede bırakacağını kimse düşünmez. Enfeksiyon olarak da bilinen diş apsesi, özellikle hemen tedavi edilmezse çoğu hastanın düşündüğünden daha ciddidir. Diş apsesi patlarsa öldürür mü? sorusu ile sıkça karşılaşılmaktadır. Diş apsesi patlaması sadece doğal inci beyazınızı kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda sizi ciddi bir tıbbi acil duruma sokabilir ve sonunda vücudunuzun diğer bölgelerini etkileyebilir. Yani, bir diş enfeksiyonunun sizi gerçekten öldürüp öldüremeyeceğini merak ediyorsanız, cevap evet. Geçmeyen şiddetli bir diş ağrınız varsa hemen yardım almalısınız.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Bursa Diş Beyazlatma Fiyatları

Bursa Tam ve Kısmi Diş Protezleri Fiyatları

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.