Bursa Endodonti

Bursa Endodonti

Bursa Endodonti

Endodonti nedir?

Endodonti terimi, iç anlamına gelen "endo" ve diş anlamına gelen "odon" olmak üzere iki Yunanca kelimeden türetilmiştir. Birlikte ele alındığında, bu kelimeler dişin iç kısmının veya diş pulpasının incelenmesi anlamına gelir. Endodonti uzmanları, diş pulpasını içeren bir dizi hastalığa ve bunları tedavi etme prosedürlerine aşinadır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği, Bursa'nın en iyi endodontistleri ile bugüne dek yüzlerce başarılı operasyona imza atmıştır.

Diş özü, dişin en iç kısmıdır. Pulpa, dişin en dış kısmı olan mine ve minenin altında bulunan dentin tarafından korunur. Hamurun bu sert kılıfı, onu ağızda bulunan mikroplar tarafından enfekte olmaktan korur. Diş çürüğü durumunda, bu dış kaplama, diş pulpasını bu mikroplara ve ayrıca sıcak ve soğuk sıcaklıklara maruz bırakan delikler veya boşluklar oluşturmak üzere aşınır. Pulpa sinirler ve kan damarları açısından zengin olduğu için pulpanın enfeksiyonu hassasiyete ve diş ağrısına neden olabilir. Endodonti ana dalı, tüm bu yapıda oluşan bozulma ve travmaların tedavi işlemleri ile ilgilenen daldır.

Endodontist nedir?

Bir endodontist, yüksek eğitimli bir diş uzmanıdır. Endodontistler, öncelikle diş pulpasını (dişlerin iç kısmını) etkileyen karmaşık diş problemlerinin bakımına odaklanırlar. Diş özü ve kök dokularını tedavi etmek için ileri teknikler kullanırlar. Bu uzmanlar, mümkün olduğunca doğal dişinizi korurken diş ağrınızı gidermeye odaklanır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği uzman endodontistleri ulusal ve uluslararası seminer ve panellere katılım sağlatarak endodonti aşanında yeni gelişmeleri yakından takip etmektedirler.

endodonti 1

Diş pulpası nedir?

Diş "pulpası", diş hekimlerinin her dişin derinliklerindeki sinirleri, kan damarlarını ve diğer dokuları adlandırdıkları şeydir. Aynaya baktığınızda dişlerinizin gördüğünüz kısmı mine adı verilen bir dış tabakadır. Dişlerin içindeki pulpa veya bağ dokusu, çocukların dişleri büyüdükçe gelişmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Endodonti temelde bu bağ dokusu ile ilgilenir. Diş çürüğü veya çatlamış bir diş, pulpitise (iltihaplı veya enfekte diş özü) yol açabilir.

Pulpitis sıklıkla bir diş ağrısına neden olur. Bazen acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir sağlık sorununa yol açabilir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği acil kanal tedavisi alanında nöbetçi uzman endodontisti ile 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

Bir endodontist ve diş hekimi farkı nedir?

Tüm endodontistler diş hekimidir. Ancak diş hekimlerinin %8'inden daha azı endodontist olmak için ekstra eğitim almıştır.

Diş hekimliği okulundan sonra, bir endodontist en az iki yıl daha odaklı diş hekimliği eğitimini tamamlar. Bu süre zarfında endodontistler, dişlerinizin içindeki (pulpa) veya etrafındaki (kökler) dokuları etkileyen diş ağrısını teşhis etme ve tedavi etme tekniklerine odaklanır. Bursa FK DENT Diş Kliniği uzman diş hekimleri ve uzman endodontistleri ile ağız ve diş sağlığı alanında etkili tedavi yöntemleri geliştirmektedir.

Bir endodontist ne yapar?

Endodontistlere bazen kök kanal diş hekimleri denir. Hem genel diş hekimleri hem de endodontistler kanal tedavisi yapabilirken, endodontistler bu işlemi çok daha sık yaparlar. Bu daha yüksek hacim ve ek eğitim, endodonti uzmanlarının kök kanal tedavisi gerçekleştirmede daha yüksek düzeyde uzmanlık anlamına gelir. Endodontistler diş ağrısının karmaşık nedenlerini teşhis etmede uzmanlaşmıştır. Ayrıca, Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği endodonti uzmanları aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer diş ameliyatlarını da gerçekleştirirler:

Endodontik yeniden tedavi: Daha önceki bir kök kanalı sırasında kullanılan ve düzgün şekilde iyileşmeyen materyalleri kaldırır ve değiştirir.

Acil diş ameliyatı: Karmaşık diş yaralanmalarını onarmayı veya ciddi diş enfeksiyonlarını tedavi etmeyi içerebilir.

Diş çekimi (çıkarma) ameliyatı: Dokuları kurtarılamayacak kadar ciddi şekilde hasar gördüğünde dişin çekilmesi.

Diş implantı cerrahisi: Daha sonra bir dişin çıkarılmasından sonra görünüm ve işlevi eski haline getirmek için köprüler gibi protezleri desteklemek için kullanılabilecek bir diş implantının cerrahi olarak yerleştirilmesi.

Endodontik cerrahi: Apikoektomi (diş kökünün ucunun veya ucunun çıkarılması) gibi özel cerrahi.

endodonti 2

Endodonti uzmanları neyi tedavi eder?

Bursa FKDENT Endodontistleri, öncelikle dişin pulpasını (iç dokuları) veya aşağıdaki nedenlerden dolayı hasar görmüş kök dokularını tedavi ederler:

Dişin kök dokularına zarar veren plaktan kaynaklanan tedavi edilmemiş bir boşluk gibi diş çürümesi.

Diş apsesi, bakteriler dişinize veya diş etlerinize girdiğinde oluşan bir irin birikmesi.

Travmaya bağlı diş yaralanmaları (sert düşme gibi).

Çatlak diş, bir çatlak dişin pulpa dokusuna uzandığında.

Bir endodontist bir dişi nasıl test eder?

Endodontistler diş, ağız (ağız) ve yüz ağrısının birçok karmaşık nedenini teşhis etmek için özel eğitime sahiptir. Bir endodonti uzmanı, bir veya daha fazla test yaparak semptomlarınızı kontrol edebilir:

Diş röntgenleri diş yapılarının net ayrıntılarını yakalar.

Etkilenen dişe dokunan sıcak veya soğuk çubuklar dişinizin hassasiyetini test eder.

Dişlere vurmak, özellikle dişleriniz vurmaya karşı hassassa, hangi dişin etkilendiğine ve iltihabın ne kadar yayıldığına dair ipuçları sağlayabilir.

Kök kanalı tedavisi nedir?

Kök kanal tedavisi, enfekte kök kanalındaki bakterileri yok etmek, dişin tekrar enfeksiyon kapmasını önlemek ve doğal dişi kurtarmak için tasarlanmıştır. Bursa FK DENT Endodonti uzmanı kök kanalına girer, iltihaplı veya enfekte pulpayı çıkarır ve dişin içini dikkatlice temizleyerek dezenfekte eder. Ardından oluşan boşluğu doldurur.

Kök kanal tedavisi sırasında, bir endodontist hastalıklı veya yaralı pulpa dokusunu çıkarır. İltihaplı veya enfekte dokuyu çıkarmak diş ağrısını hafifletebilir. Ayrıca daha fazla hasara neden olabilecek bakterilerden de kurtulabilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Bursa FK DENT Diş Kliniği endodonti uzmanı, diş içindeki dokuları onarmak için ameliyat mikroskobu ve gelişmiş araçlar kullanır. Kanal tedavisi sırasında rahat bir koltukta sırt üstü yatarsınız. Rahatınız için ağzınızın içini uyuşturmak için lokal anestezi alırsınız. Endodonti uzmanı:

* Etkilenen bölgeyi izole etmek ve ağzınızı enfeksiyondan korumak için dişinizin üzerine bir diş bendi (minik muşamba) yerleştirir.

* Etkilenen dişinizin üstünden veya arkasından pulpa dokusuna erişir.

* Hasarlı veya hastalıklı pulpa dokusunu ortadan kaldırır.

* Dişin içindeki alanı temizler ve dezenfekte eder.

* Dişi doldurur ve mühürler.

endodonti 3

Endodontik bir işlemden sonra neler olabilir?

Endodonti tedavisinden sonra nasıl hissettiğiniz, özel probleminize ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olacaktır. Endodontik tedavilerin çoğu ayakta tedavi prosedürleridir (işleminizden hemen sonra eve gidersiniz). Kanal tedavisinden sonra hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bursa FK DENT Diş Kliniğimizde yaptığımız endodonti işlemlerinden sonra bir çok hastamız aynı gün işe dönecek kadar kendini iyi hisseder.

İşlemden sonra ağzınız veya dişiniz birkaç gün ağrıyabilir. Daha kapsamlı cerrahi, daha şiddetli veya daha uzun süren rahatsızlığa neden olabilir. Bursa FK DENT endodonti uzmanımız ağrınızı hafifletmek, enfeksiyonla savaşmak veya vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için ilaç yazabilir.

Kanal tedavisi sonrası düzenli diş hekiminize başvurmanız gerekebilir. Endodontistiniz, onarılan dişinizi tamamen korumak ve eski haline getirmek için dişinizin üzerine bir taç (metal veya porselen kaplama) yerleştirebilir. Dişinizin olması gerektiği gibi iyileşmesini sağlamak için doktorunuzun talimatlarını takip etmeniz önemlidir.

Endodonti uzmanına ne zaman baş vurulur?

Gitmeyen veya kötüleşen herhangi bir diş ağrısını değerlendirmek için Bursa FK DENT Diş Kliniğini arayın. Dişinizin değerlendirilmesini beklemek, diş hekiminizin doğal dişinizi kurtarma şansını azaltabilir.

Aşağıdaki durumlarda bir endodonti uzmanına baş vurmanız gerekebilir:

Kalıcı diş ağrısı,

Ağzınızda veya çenenizde açıklanamayan ağrı,

Sıcağa, soğuğa veya tatlı yiyeceklere duyarlı dişler,

Etkilenen dişlerin veya diş etlerinin yakınında iltihaplanma (şişme).

Diş ağrısının bazı nedenleri (diş apsesi gibi), yeterince uzun süre tedavi edilmezse sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Bir kazada ağzınızı yaralarsanız veya aşağıdakiler gibi olası enfeksiyon belirtileri yaşarsanız derhal tedavi isteyin:

Ateş,

Nefes almada veya yutmada zorluk,

Ağzınızda yanağınıza doğru genişleyen kızarıklık veya şişlik.

Bursa FK DENT Diş Kliniği'nden bir not

Şiddetli veya kalıcı bir diş ağrısı, düzelene kadar hayatınızı ele geçirmiş gibi görünebilir. Ayrıca tedavi edilmezse sağlığınız için gerçek bir tehdit oluşturabilir. Endodontistler, enfeksiyon gibi diş ağrısının karmaşık nedenlerini teşhis edebilen diş uzmanlarıdır. Kanal tedavisi birçok kişiye diş ağrısında kalıcı bir rahatlama sağlar. Aynı zamanda doğal dişinizi kurtarma potansiyeli de sunar. Devam eden diş veya ağız ağrınız varsa, tedavi seçeneklerinizi tartışmak için Bursa FK DENT Diş Kliniği endodonti uzmanı ile iletişime geçin.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.